Räkna ut elförbrukning

Jämför el-abonnemang hos Compricer

Effekt Watt:

Min elkostnad/kWh:

Används antal timmar/dag:
Jämföra el- och energipriser

Jämför el-avtal här

El och energi står för ganska betydande kostnader för de flesta hushåll och även om det inte känns så betungande att betala enskilda räkningar (särskilt inte under sommarmånaderna) adderar de totala kostnaderna ganska enkelt upp till många tusenlappar per år. Det kan finnas en hel del pengar att spara på att jämföra el- och energipriser och välja den leverantör som kan erbjuda det lägsta priset utifrån din boendesituation.

Att jämföra el- och energipriser är lite mer komplicerat än att jämföra exempelvis kostnader för lån och kostnader för abonnemang för TV, internet och telefoni. Det finns helt enkelt fler saker att jämföra. För ett lån behöver du egentligen bara titta på den effektiva räntan. För el- och energipriser kan du behöva jämföra betydligt fler faktorer.

Tre saker att titta på när du jämför el- och energipriser

De flesta leverantörer av el och energi har ungefär samma genomsnittliga prisbild, men för dig som enskild kund med dina egna specifika förutsättningar kan det vara stora skillnader mellan olika leverantörer. Här är tre saker att kika på lite extra noga.

Boendeformen

En del elbolag fokuserar främst på villor och ser till att hålla extra låga priser för kunder som bor i just villor. Andra riktar sig mer mot kunder som bor i lägenhet. Viktigt att känna till är att radhus alltid räknas som en villa och att fritidshus alltid räknas som en lägenhet.

Avtal för olika elförbrukningar

Alla elbolag har ett antal olika avtalslösningar beroende på hur stor elförbrukning du har normalt och priset för en given elförbrukning kan skilja sig ganska dramatiskt mellan olika elbolag.

Fast pris, rörligt pris eller mix pris?

Ett avtal med fast pris löper med en fast kostnad under hela bindningstiden. Rörligt pris innebär att priset varierar med prisutvecklingen på den nordiska elbörsen Nordpool. ”Mix pris” är, precis som det låter som, en blandning av de två huvudsakliga varianterna. För rörligt pris är prisskillnaderna mellan olika elbolag för det mesta marginell. Raka motsatsen kan gälla för fast pris. För fastpris-avtal bestäms priset nämligen av elbolagets förväntningar på prisutvecklingen och förväntningar kan vara både högt och lågt ställda.

Hitta bättre el-avtal