Lånekalkyl - räkna lånekostnad

Lånebelopp: kr

Ränta: %

Löptid månader:Lånekalkyl för räntekostnad

Med den här lånekalkylen kan du räkna ut hur mycket du behöver betala i månaden för ditt lån. Lånekalkylator är inställd på lån med löptid mellan 1 till 72 månader, dvs det är kortare lån och privatlån

Låna pengar online

Behöver du ta ett lån? Behöver du pengar snabbt? Då ska du absolut vända dig till någon av de långivare som har webbplatser där du kan skicka in din ansökan smidigt och enkelt via nätet. Du ska dock fundera på några saker innan du skickar in din låneansökan. Det handlar främst om vilket lån du ska välja samt frågor kring lånevillkor och priser.

Typer av lån på nätet

Det finns i huvudsak tre typer av lån som du kan teckna direkt på nätet. Det handlar om snabblån/smslån, kvartalslån och privatlån. Med ett snabblån skickar du in en ansökan på bara någon minut och kan få pengarna på ditt bankkonto inom bara några timmar. Den stora nackdelen är kostnaden. Sett i effektiv ränta betalar du väldigt mycket för att få låna. Detsamma gäller i stora delar för kvartalslån. Kvartalslån är ett slags utvidgat smslån, som löper på just tre månader. Räntan är lägre och du kan hos vissa långivare låna upp till 10 000 kr. Med ett privatlån, slutligen, kan du låna upp till 350 000 kr med en återbetalningstid på upp till 10 år. Kostnaden är relativt låg, men du kan få vänta ett tag på dina pengar. Vilket lån behöver du?

Lånevillkor

Ingen långivare har generella regler för alla potentiella låntagare. Alla bedömningar sker alltid individuellt. För privatlån sätts också räntan individuellt. Att välja den långivare som de mest generösa villkoren är sällan en bra idé. Du får nämligen i regel betala en premie för ”generositeten”. Väljer du den mest strikta långivare finns alltid risken att du blir nekad lån. Hur ska du då göra? Jo, du ska jämföra lånevillkoren hos ett antal långivare inom det typ av lån du behöver. Hitta en långivare som är tillräckligt generös för dina förutsättningar. Nästa steg är...

Jämföra priser

Det är bara dumt att välja första bästa långivare. Förmodligen får du då nämligen betala onödigt mycket i räntor och avgifter. Jämför flera långivare för att se vilken som erbjuder dig de lägsta priserna, oavsett det gäller smslån, kvartalslån eller privatlån. Det är enkelt att jämföra online. Det finns till och med tjänster specialiserade på just lånejämförelser.

Så lånar du pengar smart

Rubriken kanske känns lite missvisande. Det är ju inte alltid det är smart att låna pengar över huvud taget, om det inte handlar om en investering eller ett bostadsköp. Men, när du behöver låna pengar ska du självklart göra det på ett så smart och fördelaktigt sätt som möjligt. Här går vi igenom några saker du bör tänka på innan du tar ett lån och vill låna pengar smart.

Planera för ditt lån

Så fort du skriver på ett låneavtal ikläder du dig skyldigheter. Det handlar självklart först och främst om att du ska betala tillbaka lånet enligt betalningsplanen, alternativt senast på förfallodatum om det handlar om ett snabblån. Det gäller att du är på det klara med att du har möjlighet att betala tillbaka lånet i rätt tid. Om du missköter dina skyldigheter kan du nämligen drabbas av både påminnelseavgifter, inkassoavgifter och, om det vill sig riktigt illa, även få en betalningsanmärkning. Innan du lånar bör du planera noga och tänka dig för noga. Framför allt ska du undvika att falla för frestelsen att låna lite mer än du har akut behov av.

Jämför långivare

Konkurrensen mellan långivarna, oavsett typ av lån, är knivskarp och det finns mycket pengar att spara på att jämföra långivare för att hitta den aktör som kan erbjuda dig de bästa villkoren. Mest centralt är givetvis priset. Ju lägre ränta och ju lägre avgifter, desto billigare blir det att låna och desto snabbare kan du betala tillbaka lånet. För privatlån och snabblån ska du alltid jämföra den effektiva räntan när du jämför långivare. Den effektiva räntan visar vad lånet kostar i procent på årsbasis och är betydligt mer rättvisande än den nominella räntan. Den räntesats som långivarna marknadsför inkluderar nämligen inte de avgifter, såsom till exempel uppläggningsavgifter och aviavgifter som är kopplade till lånet.

Så fungerar privatlån/blancolånPrivatlån är lån som är tänkta för privat konsumtion, därav namnet. Ett annat namn är blancolån. Denna benämning kommer av att du som låntagare inte ställer någon säkerhet för lånet. Att ta ett privatlån är en bra lösning när du behöver låna lite större belopp. Det enda alternativet är egentligen att ta ut lite extra på bolånet, om du äger en bostad, men för att detta ska vara möjligt krävs att en mängd förutsättningar är uppfyllda. I regel är det enklare att ansöka om ett privatlån.

Lånesummor och återbetalningstid

Varje långivare är fri att själv bestämma lägsta respektive högsta lånesumma. I regel erbjuder dock alla långivare, däribland också de traditionella affärsbankerna såsom exempelvis Nordea och Swedbank, lån på mellan 20 000 kr och 300 000 kr. En del långivare kan erbjuda lån på upp till 350 000 kr. Återbetalningstiden för ett privatlån väljer du själv (mellan 1-10 år). Varje månad ska du erlägga amortering och ränta. Räntan är naturligtvis avdragsgill i deklarationen.

Så här ansöker du om ett privatlån

Du har en bra bit över 100 långivare att vända dig till om du vill ansöka om ett privatlån. Vilken du väljer är helt upp till dig. Vissa väljer att direkt kontakta den bank där man har lönekonto och eventuellt andra engagemang. Andra letar runt bland långivarna för att hitta den aktör som erbjuder den lägsta räntan.

När du har hittat en långivare inom privatlån som du önskar låna hos, kan du i regel alltid skicka in en ansökan direkt på nätet. Du fyller i de nödvändiga uppgifterna och sedan är det bara att invänta besked. Långivaren gör en kreditkontroll för att se om du förväntas kunna betala tillbaka lånesumman och sedan tar man ett beslut om godkännande eller nekande. Vid godkänd ansökan ska du först skriva på lånehandlingarna. Sedan får du vänta någon eller några dagar på dina pengar.

Att låna pengar

Att låna pengar är självklart ett snabbare sätt att få mer pengar att röra sig med. Du kan låna pengar till vad som helst, men om det är lån till konsumtion du är ute efter är det framför allt privatlån och snabblån som gäller. Ett privatlån kan uppgå till 350 000 kr och återbetalningstiden är upp till 10 år. Ett snabblån är normalt på mellan 3000-5000 kr, men kan också vara på lägre eller högre belopp. Snabblån ska betalas tillbaka inom en eller ett par månader. Nackdelen med att låna pengar är givetvis att du betalar räntor och avgifter för lånet.