Sparkalkyl med ränta-på-ränta

När du sparar pengar på sparkonto över tid använder du dig av en stor kraft som kallas ränta-på-ränta. Effekten av ränteintäkter som dina sparpengar ger återinvesteras på räntekontot och du får ränta på dina tidigare ränteintäkter. Särskilt stor blir kraften när du gör kontinuerliga insättningar varje månad på ditt sparkonto, över tid växer ditt konto exponentiellt och det blir en "snöbollseffekt" av alla insättningar och ränteintäkter.

Hitta bästa sparräntan på sparkonton >>

För att enkelt räkna ut hur mycket pengar du kan spara ihop med hjälp av ränta-på-ränta fyller du i dina uppgifter och beräknar framtida värden på sparkontot och total ränteintäkt.

Startbelopp:

Månadssparande:

Ränta %:

År:


Spara pengar

Att spara pengar är en säker väg till att få mer pengar för fritid, resor, mat och dryck – ja vad du nu vill spendera dina pengar på. Det finns många sätt att spara pengar. Ett enkelt sätt är att helt enkelt dra ner på onödiga utgifter. Ett annat sätt är att dra ner på fasta kostnader, till exempel vad gäller abonnemang. För att få lite extra avkastning på dina pengar kan du sätta in pengarna på ett sparkonto eller spara i aktier eller fonder. Nackdelen med att spara pengar är det kan ta ett tag innan du ser pengarna växa.Så sparar du pengar smart

Det sägs ju alltid att det är mycket viktigt att spara pengar, inte minst för att skaffa en buffert för sämre tider. Med ett sparkapital blir det lättare att hålla hushållet på fötter om det skulle uppstå något akut pengaproblem eller om räkningarna skulle hopa sig. Det finns många sätt att spara pengar. Vissa är dock lite smartare än andra. Här är tre tips du kan använda för att spara pengar smart.

Börja smått

Att spara pengar är ingen vetenskap, även om många förståsigpåare vill få det att låta som det. Att spara pengar är enkelt. Du spenderar helt enkelt mindre än vad du gör av med och placerar pengarna på ett sätt som gör att du inte kan få omedelbar tillgång till dem. Att komma igång med sparandet kan dock vara lite knepigt. Vissa som bestämmer sig för att börja spara håller ett allt för högt tempo från början och försöker att spara in på allt för att sätta av så mycket som möjligt. En sådan taktik är sällan hållbar i längden. Det gäller att sparandet blir en vana, och vanor skapas enklast genom att man börjar med små steg. Vill du börja spara på ett sparkonto, börja då i liten skala. Du kan sätta av så lite som 100 kr i månaden.

Sätt av pengar direkt vid löning

Ett smart sätt att sätta av pengar för sparande, utan att sparandet behöver kännas jobbigt, är att skapa en automatisk överföring till ett sparkonto och helst med ett datum som ligger mycket nära löningen i tiden. På så sätt ”försvinner” pengarna in på sparkontot utan att du behöver göra någonting. Pengarna ligger och förräntar sig på sparkontot och du riskerar inte att ”råka” använda pengarna för konsumtion.

Spara in på det onödiga

Det finns pengar att spara på allt. Extrapriserna i mataffären kan ge några extra kronor per dag. Med ett mer fördelaktigt elavtal kan du spara ganska många hundralappar per år. Genom att läsa dagstidningen på nätet sparar du in på en ganska kostsam prenumeration. För att se vad du kan spara in på, kan du med fördel kika igenom din ekonomi för att se om du har några onödiga utgiftsposter. Bli inte förvånad om det handlar om upp till 1000 kr eller mer per månad.